Rouw & Verlies

Wat is Rouw?

Rouw is een intense en emotionele reactie op verlies die optreedt wanneer we geconfronteerd worden met het afscheid van iets dierbaars. Er zijn veel verschillende vormen van verlies, bijvoorbeeld:

Er zijn verschillende theorieën over hoe rouwen in zijn werk gaat. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat het hard werken is en veel energie kost. Uiteindelijk gaat het erom dat er een nieuwe balans in het leven gevonden wordt. Dit betekent niet dat er geen verdriet meer is, maar wel dat iemand in staat is om verder te gaan met het leven.
In de volksmond wordt makkelijk gesproken over verwerken of accepteren van een verlies. Dit suggereert dat het dan weg is, maar verdriet na verlies gaat nooit helemaal over. Maar je kunt het wel, zoals Manu Keirse ook zegt, overleven en dan verweven in je leven
(bron: Manu Keirse, Helpen bij verlies en verdriet, 2017, uitgeverij Lannoo)

Ieder mens rouwt op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Het is belangrijk om te weten dat er geen ‘juiste’ manier is om te rouwen. Het is een persoonlijk proces. Niet iedereen staat hier hetzelfde in. De eenzaamheid die u hierdoor kunt ervaren, kan enorm zijn. 
Rouw is geen ziekte. Rouw is ook geen depressie. Het is een normale reactie van normale mensen op een verdrietige situatie. Het is als eb en vloed. Het komt en gaat. Een geur, een liedje of een foto kan ervoor zorgen dat u op onverwachte momenten overspoeld wordt door emoties. 
Erover praten en goed voor jezelf zorgen is helpend. En de ondersteuning van vrienden en familie is vaak van onschatbare waarde tijdens het rouwproces. 

Wat betekent verlies?

Verlies: Het overkomt iedereen
Manu Keirse vertelt ons dat verlies niet alleen te maken heeft met doodgaan. Het kan ook gaan over veranderingen, het zeggen van gedag aan dingen die je dierbaar zijn, of het loslaten van dromen die niet uitkomen.
Er zijn veel verschillende soorten verlies:

  • Fysiek verlies: Iemand kwijtraken, ziek worden, of niet meer kunnen wat je kon.
  • Sociaal verlies: Het einde van relaties, vriendschappen, of veranderingen in hoe je jezelf ziet.
  • Emotioneel verlies: Het kwijtraken van hoop, verwachtingen, of emotionele stabiliteit.

Om ons verdriet te begrijpen en uiteindelijk te genezen zullen we alle vormen van verlies moeten erkennen.

Begeleiding bij rouw en verlies

Hoewel rouwen een proces is dat iedereen op enig moment doormaakt, en het dus geen ziekte of depressie is, kan het toch zijn dat u hierin vastloopt. U voelt zich onbegrepen of de emoties blijven na langere tijd nog steeds even intens en belemmeren u in het dagelijks leven.
Wellicht kunt u dan wat begeleiding gebruiken.
Ik kan door met u in gesprek te gaan, de knoop van verwarrende gevoelens en intense emoties te ontwarren. U stap voor stap helpen het verlies te integreren in uw leven. Zodat u weer ruimte krijgt om op verhaal te komen.
Deze gesprekken vinden plaats bij mij thuis. Als u dat liever heeft, kan ik u eventueel ook thuis bezoeken. In een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we gezamenlijk hoe ik u verder op weg kan helpen. Hierop worden in overleg met u de vervolggesprekken afgestemd.

Neem contact op

Of bel:

06-46202289

Scroll naar boven